Spookfactuur Web Registraties Nederland

geplaatst in: Actueel | 0

Als u een ‘factuur’ heeft ontvangen van Web Registraties Nederland dan mag u deze weggooien. Het gaat hier namelijk om een aanbieding.

Het bureau biedt aan voor u een domeinnaam te registreren. Maar u bent niet verplicht te betalen. Door te betalen zit u vast aan de diensten van dit bureau. Deze informatie staat tevens onderaan de factuur beschreven.

Advies
Laat deze factuur onbetaald en gooi het in de prullenbak. Het is een aanbieding waarvoor geen betaalverplichting geldt.

Herken een spookfactuur

Spookfacturen zijn lastig van echte facturen te onderscheiden.
Toch zijn er een aantal punten waardoor er alarmbelletjes zouden moeten gaan rinkelen.
Een lijst van actuele spookfacturen op de website van FraudeHelpdesk.nl

Voorbeeld Spookfactuur Web Registraties Nederland
Voorbeeld Spookfactuur
  • De omschrijving is vrij algemeen. Uw eigen gegevens ontbreken op de factuur. Dus geen vermelding in de factuur van uw domeinnaam of uw eigen vestigingsadres.
  • Het gaat meestal om facturen voor kleinere bedragen (ca. 25 tot 250 euro) die naar zeer veel ondernemingen worden verstuurd, vanuit een Hotmail of Gmail e-mailadres.
  • De factuur vermeldt een telefoonnummer dat men bij vragen kan bellen. Het nummer is echter een zeer duur betaalnummer dat de ondernemer enkele minuten in de wacht zet of aan de praat houdt, en vervolgens de verbinding verbreekt. De oplichter anticipeert hier erop dat de meeste ondernemers naar het nummer zullen bellen.
  • De oplichter doet zich voor als een bestaande of fictieve instantie waaraan ‘contributie’ betaald moet worden. Vaak worden logo en kleuren van de instantie nagebootst. Instanties als SENA, Stichting Reprorecht, de AFM en de Kamer van Koophandel kunnen bijvoorbeeld worden geïmiteerd.
  • De factuur is geen factuur maar een aanbieding, waar echter wel een acceptgiro aan is gehecht. De acquisitiefraudeur kan dan immers achteraf zeggen dat het ‘slechts een aanbieding was’, en dat de acceptgiro slechts was aangehecht ‘zodat geïnteresseerden direct konden betalen’.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *