Wat is htaccess?

Wat is een .htaccess bestand en wat kan je er mee doen? 

Met een .htaccess-bestand kun je veel verschillende dingen doen om je website aan te passen aan jouw persoonlijke wensen. Zo kun je bijvoorbeeld foutpagina’s aanmaken, instellingen wijzigen met mod_rewrite, bepaalde IP-adressen blokkeren, hotlinking voorkomen en de URL van je website wijzigen.

Wordt het altijd ondersteund? 

Webdiensten ZZP en eigenlijk alle hostingproviders ondersteunen standaard .htaccess-bestanden, maar het is verstandig om dit na te vragen bij een nieuwe of je huidige provider.

Hoe maak je een htaccess bestand?

Het maken van een .htaccess-bestand is heel eenvoudig. Je maakt een nieuw tekstbestand aan met behulp van een programma als Notepad, Kladblok of de file-editor in DirectAdmin en slaat dit bestand op als .htaccess. Het kan zijn dat jouw computer dit bestand niet als .htaccess kan opslaan, in dat geval kun je het bestand tijdelijk opslaan onder een andere naam (bijvoorbeeld htaccess.txt) en het bestand hernoemen naar .htaccess nadat je het hebt geüpload.

Waar plaats je een het bestand?

Als je een .htaccess-bestand wilt gebruiken, moet je dit bestand plaatsen in de rootmap van jouw website waar ook de index.html of index.php staat. Hierdoor is het .htaccess-bestand van toepassing op de gehele website, inclusief eventuele submappen. Als je het .htaccess-bestand alleen wilt gebruiken voor een specifieke submap, kun je het bestand in die submap plaatsen en zal het alleen werken in die map en alle onderliggende submappen. Wil je meer weten over de mogelijkheden van .htaccess? Bekijk dan hier een overzicht van een aantal handige functies die je kunt gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *